De temperatuur in je slaapkamer heeft een grote impact op de kwaliteit van je nachtrust. Omdat het er in de zomermaanden echter heel warm kan worden, is de slaapkamer dan ook de meest gekozen plek om een airco te installeren. Want, met een airco in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van een aangename temperatuur. Maar, komt dit niet met gevaren? En waarop moet je letten als je een airco in de slaapkamer wil installeren? Wij geven je de belangrijkste zaken mee.

Wat is de ideale temperatuur voor je slaapkamer?

Veel mensen kunnen vrij probleemloos slapen in een warme slaapkamer, want wanneer je slaapt daalt je lichaamstemperatuur en vormen hoge temperaturen in veel gevallen geen probleem. Het in slaap vallen daarentegen, dat blijkt voor de meeste mensen veel lastiger in een hete slaapkamer. Hoe hoger de temperatuur van je omgeving wordt, hoe moeilijker men de slaap kan vatten.

Bij welke temperatuur je dan best in slaap valt, hangt af van persoon tot persoon. De ideale omgevingstemperatuur voor je slaapkamer ligt gemiddeld tussen 16 en 18 graden Celsius. Om deze optimale temperatuur in je slaapkamer te bereiken en behouden, ook tijdens de hete zomermaanden, kan je uiteraard een airco inzetten.

Is een airco in je slaapkamer wel gezond?

We horen vaak dat slapen met een draaiende airco niet gezond is. Echter, niets is minder waar! Moderne airco’s in slaapkamers zorgen doorgaans niet voor problemen. Integendeel, ze zuiveren en ventileren de lucht door middel van de aanwezige filters, en helpen ze de luchtvochtigheid te regelen. Hierdoor helpen airco’s de binnenluchtkwaliteit te verbeteren.

Om mogelijke problemen te vermijden, dien je wel je slaapkamerairco correct te gebruiken. We geven enkele tips mee:

  • Laat je airco regelmatig controleren door een erkende airco-installateur.
  • Probeer de binnentemperatuur niet meer dan 6 graden Celsius te laten afwijken van de buitentemperatuur.
  • Richt de koude lucht die de airco blaast nooit direct naar je lichaam of gezicht.
  • Zorg ervoor dat de airco niet de hele nacht door ononderbroken draait. Hier bestaan normaal gezien instellingen voor.

Tips voor het kiezen van een airco slaapkamer

Waarop moet je nu letten wanneer je een airco voor je slaapkamer wil kopen? We zetten de belangrijkste zaken op een rijtje.

Airco kiezen tips

1. Kies een geschikte soort airco

In een voorgaand artikel bespraken we welke soorten airco’s er bestaan en welke eigenschappen deze hebben. Om een slaapkamerairco te kiezen, raden we eerder een vaste airco aan. Dit komt omdat een mobiele airco doorgaans een afvoer nodig heeft, en dit neemt vaak de vorm aan van een darm die door het raam wordt gehangen. Maar, omdat je het raam moet openhouden, kan er weer warme lucht naar binnen glippen waardoor je airco je gewenste temperatuur moeilijk zal bereiken. Daarnaast kan dit er ook voor zorgen dat nachtlawaai je wakker maakt. Niet ideaal dus.

Ga je voor een vaste airco? Dan zal je nog moeten kiezen tussen een monoblock airco of een split airco. Beiden vormen goede opties voor een slaapkamer. Een split airco is vaak iets stiller, maar deze soort is vaak duurder dan een monoblock airco en is iets ingewikkelder om te installeren. Daarbij heb je de ruimte nodig voor een buitenunit, wat esthetisch iets minder mooi oogt. Een monoblock airco kan hiervoor een oplossing bieden aangezien deze enkel een binnenunit heeft, al is deze iets luider dan een split airco. Echter, bij moderne monoblock airco’s zoals de Innova monoblocks is dit verschil in geluid minimaal.

2. Bepaal de beste plek voor de airco

De beste plaats voor een airco in de slaapkamer hangt af van de indeling van de slaapkamer en van het type airco:

  • Kies je voor een split airco? Dan laat je best de binnenunit zo dicht mogelijk bij de buitenunit plaatsen om de beste effecten te verkrijgen.
  • Gaat je voorkeur uit naar een monoblock airco? Dan bevestig je best je airco aan een buitenmuur, zodat de warmte naar buiten kan worden afgevoerd aan de hand van roosters.

3. Kies een airco die bij je budget past

De totale prijs van de aankoop en de installatie van een airco hangt af van tal wat factoren. Zo spelen het vermogen, het merk en de uitvoering een rol in de prijsbepaling. Om je een idee te geven: de Innova monoblock airco’s kosten tussen 1.775 euro en 2.595 euro, BTW inbegrepen. De exacte prijs is afhankelijk van het model en van het feit of je de airco zelf wenst te installeren of je hem liever laat installeren door een gecertificeerd AeroConsult technicus. Met deze prijzen is AeroConsult de allergoedkoopste in België en Nederland.

4. Denk voorbij de zomermaanden

Een airco is uiteraard een nuttige investering voor de zomer om je nachtrust te waarborgen. Het is echter ook interessant als je airco je kan bijstaan na de warmste maanden van het jaar. De warmtepompen in modernere airco-installaties, bijvoorbeeld de monoblock airco’s van Innova, kunnen ook je slaapkamer op een efficiënte en energiezuinige wijze verwarmen. Dit is hoe het werkt:

  • Om de slaapkamer te verwarmen, wordt buitenlucht op hogere druk gepompt.
  • Hierdoor warmt deze lucht op en wordt de gewonnen energie overgedragen aan binnenunits.
  • De mate waarin deze energie wordt doorgegeven, is afhankelijk van de gewenste kamertemperatuur.

Denk dus na over de mogelijke multifunctionaliteit van een airco in je slaapkamer.

Interesse?

Ben je na het lezen van dit artikel op zoek naar een airco die je slaapkamer perfect kan verkoelen (en verwarmen) zodat je nooit meer een slapeloze nacht hoeft te hebben? Neem nu contact op met AeroConsult en onze experts helpen je met veel plezier verder.

Meer weten over de voordelen van airco’s? Bekijk nu onze laatste blogberichten.

Zo bepaal jij de ideale binnentemperatuur voor bij je thuis

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt een airco aanschaffen. Nu komt het erop aan deze airco zorgvuldig te installeren, want dat garandeert een optimale werking. Aangezien…

Read More

De geschikte airco kiezen in 6 stappen

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt een airco aanschaffen. Nu komt het erop aan deze airco zorgvuldig te installeren, want dat garandeert een optimale werking. Aangezien…

Read More