De meeste mensen zijn wel bekend met de voordelen van een airco. Maar, we merken echter vaak op dat veel mensen niet goed weten of je een airco moet onderhouden en hoe je dat nu exact moet doen. In deze blog beantwoorden we al jouw prangende vragen over airco onderhoud.

Waarom is een airco onderhoud nodig?

Om zo lang en optimaal mogelijk te genieten van de voordelen van je airco, is het slim om deze regelmatig te controleren. We zetten hieronder enkele redenen op een rijtje welke voordelen airco onderhoud kan bieden.

airco onderhoud waarom

1. Ziektes voorkomen

De luchtvochtigheid in je woning speelt een grote rol bij het voorkomen van ziektes. Wanneer er een probleem is met je airco, zal dit een invloed hebben op de luchtvochtigheid in je ruimte. Een minder optimale luchtvochtigheid heeft op zijn beurt een negatief effect op je weerstand, waardoor jij en je gezin veel vatbaarder voor ziektes worden. Ook zorgt een goed onderhouden airco door middel van de aanwezige filters ervoor dat verontreinigende stoffen niet door de kamer heen worden geblazen.

Een airco onderhoud is nog nuttiger voor mensen die last hebben van allergieën. Hierbij is de filter van de airco zeer belangrijk. In deze filter kan namelijk stof blijven liggen. Hierdoor ontstaat de kans dat de airco dit zal verspreiden in je woning, waardoor je sneller last krijgt van je allergieën.

2. Een aangenamere lucht

Wanneer stofjes zich niet ophopen in je airco vermijd je niet alleen ziektes, maar zal ook de kwaliteit van de binnenlucht gewaarborgd blijven. Je beperkt ook de circulatie van minder frisse geuren in je ruimtes. Door een airco onderhoud zal je airco je lucht blijven filteren, waardoor de ventilatie en luchtvochtigheid optimaal blijven. Zo blijf je genieten van een gezonde en propere binnenlucht.

3. Kosten verlagen

Een airco onderhoud zorgt ook voor een langere levensduur, want je merkt een probleem snel op. Zo zal de airco minder snel defect raken en vermijd je hoge herstelkosten of de kosten van een nieuw airconditioningsysteem. Je spaart ten slotte ook geld uit op je energiefactuur. Een goed onderhouden airco zal namelijk beter functioneren en dus ook efficiënter verkoelen en verwarmen. Zo zal je airco minder verbruiken en dus ook minder kosten met zich meebrengen.

Wanneer moet je je airco onderhouden?

Wanneer en hoe vaak je je airco moet laten nakijken, hangt af van de soort airco. Bij split airco’s is het aangeraden om minstens eenmaal per jaar een airco onderhoud uit te (laten) voeren. Monoblock airco’s daarentegen, bijvoorbeeld de Innova monoblock, zijn eigenlijk onderhoudsvrij. Dat wil zeggen dat een jaarlijkse interventie niet nodig is, en je makkelijk zelf je airco kan onderhouden. Daarover meer in de paragraaf ‘airco onderhoud: zelf doen of laten doen’.

Ondervind je toch problemen of weet je niet wanneer een onderhoud nog nodig is? Hieronder geven we je enkele tips wanneer het tijd is voor een airco onderhoud.

airco onderhoud wanneer

1. De airco maakt veel lawaai

Wanneer je airconditioning meer lawaai begint te maken of luider wordt, is er een grote kans dat er iets fout loopt en airco onderhoud nodig is. Lawaaihinder van een airco kan op verschillende manieren voorkomen. Wanneer je de volgende geluiden hoort, controleer je deze best eens:

  • Ratelend geluid. Indien je airco een ratelend geluid maakt, is er hoogstwaarschijnlijk iets verkeerd gelopen met de ventilator waardoor deze geblokkeerd is.
  • Krassend geluid. Een airco kan na een tijd ook een krassend geluid beginnen maken. Dit wijst vaak op een versleten kogellager.
  • Borrelend geluid. Ten slotte kan een borrelend geluid ook voorkomen bij een airco. Wanneer je dat hoort, is er een grote kans dat er een lek in zit.

2. Verlaagde prestaties

Het kan zijn dat je airco plots je ruimte opmerkelijk minder snel of efficiënt koelt of verwarmt. Indien de airco aanzienlijk minder goed werkt, wijst dit ook op een probleem binnen het toestel.

3. Een hogere energiefactuur

Zoals al eerder vermeld, werkt een goed onderhouden airco efficiënter. Indien er zich problemen voordoen met je airco of er een slijtage aanwezig is, zal de airco minder goed presteren. Daardoor zal deze meer verbruiken, en dat zie je natuurlijk aan je energiefactuur.

Airco onderhoud: zelf doen of laten doen?

Laat je nu het airco onderhoud beter uitvoeren door een expert, of kan je er zelf mee aan de slag? Dit hangt af van het type airco en welke problemen je ervaart. We lichten toe.

Wat kan je zelf doen?

Het onderhouden van een monoblock airco is vrij eenvoudig. Zo hoef je alleen het rooster bovenaan de binnenunit te verwijderen en eventueel met een propere doek schoon te maken. Onder de rooster bevindt zich een soort gaas dat als filter optreedt. Dit dien je te stofzuigen, en hierna is het onderhoud alweer klaar. De andere onderdelen zitten namelijk in een gesloten unit. Het onderhouden van een split airco daarentegen, daar komt wat meer bij kijken. We raden dan ook aan dit over te laten aan een erkend airco specialist.

Wat doen experts tijdens een airco onderhoud?

Experts die split airco’s onderhouden, gaan vervolgens aan de slag met wat meer technische zaken. We zetten enkele voorbeelden voor je op een rijtje:

  • Allereerst controleert de expert de ventilatie, de compressor en de filter. Deze worden, indien nodig, vervangen door een nieuw onderdeel.
  • De filter en zowel de binnenunit als de buitenunit, worden gereinigd. Zo hoef je je geen zorgen te maken om bacteriën en schimmels en blijft je airco propere en gezonde lucht blazen.
  • De expert controleert de airco op lekkage van koelvloeistof.
  • Indien er geen lekkage is, wordt de koelvloeistof bijgevuld of vervangen, afhankelijk van de staat van de resterende koelvloeistof.

Merk je op dat het eigen onderhoud van je monoblock airco niet volstaat, of herken je één van de bovenvermelde aanwijzingen? Ook dan is het interessanter om een ervaren airco technicus onder de arm te nemen.

Ben jij nog op zoek naar een airco-installateur? Neem dan zeker eens contact op met ons. Ons ervaren AeroConsult team staat voor je klaar!

Interesse?