Verwarmen met airco

Airco’s zijn een handige tool om een ruimte op warme zomerdagen aangenaam koel te houden, dat is evident. Maar wist je dat een airco veel meer kan dan dat? Zo kunnen moderne airconditioningsystemen ook worden ingezet als verwarmingsbron. Aangezien een airco meestal in een ruimte staat waar je graag je temperatuur aanpast, zoals je slaapkamer of kantoor, is dit dus een handige zaak.

We leggen in dit artikel uit hoe verwarmen met een airco precies in elkaar zit, en welke voordelen het kan meebrengen.

Hoe werkt verwarming met airco?

Een airco waarmee je kan verkoelen en verwarmen bevat doorgaans een omkeerbare lucht-lucht warmtepomp. Om je ruimte op jouw gewenste temperatuur te krijgen, gaat de warmtepomp als volgt te werk:

  • Om een kamer te verwarmen, wordt buitenlucht op hogere druk gepompt. Hierdoor warmt deze lucht op en wordt de gewonnen energie overgedragen aan binnenunits. De mate waarin deze energie wordt doorgegeven, is afhankelijk van de gewenste kamertemperatuur.
  • Om een ruimte te verkoelen, gebeurt het omgekeerde. Door de opgepompte lucht te ontspannen, verkrijg je koude lucht die via hetzelfde systeem het huis binnenkomt en de kamertemperatuur verlaagt.

Zo kan je de binnentemperatuur niet alleen tijdens hittegolven, maar ook bij koud en ijzig weer instellen naar jouw wens. Dit maakt een omkeerbare lucht-lucht warmtepomp zeer energiezuinig en efficiënt, omdat het meer energie kan leveren en verplaatsen dan het apparaat zelf nodig heeft.

Voor wie is een airco met warmtepomp kopen interessant?

Een airco aanschaffen waarmee je ook kan verwarmen is een nuttige investering. Er zijn echter enkele situaties waarin deze aankoop nog interessanter is. We lichten toe:

  • Je bent een nieuwe woning aan het bouwen en je hebt nog geen centraal verwarmingssysteem. In dat geval is een airco met lucht-lucht warmtepomp een milieuvriendelijke en zuinige manier om te temperatuur van je huis te regelen.
  • Je hebt reeds een elektrisch verwarmingssysteem, zoals een centrale installatie op elektriciteit. Zo’n systeem kan in sommige gevallen tot hoge energiekosten leiden. Wanneer je gebruik maakt van een airco met warmtepomp, verbruik je gemiddeld tot vier keer minder energie voor je klimaatregeling. Dit zal zich uiteraard vertalen in een lagere energiefactuur.
  • Wanneer de prijs die je betaalt voor een kilowattuur elektriciteit minder dan 2,5 keer zoveel is dan de prijs voor een kilowattuur aardgas. Indien dit het geval is, betaal je minder door te verwarmen met een airco dan wanneer je zou verwarmen met aardgas, en is het interessant om een airco met verwarmingsoptie aan te kopen.

LET OP: één enkele unit volstaat in de meeste situaties niet om een volledig huis te verwarmen. Daarvoor heb je een lucht-lucht warmtepomp met meerdere units nodig. Daarbij geven we als tip mee dat je het meeste voordeel uit een individuele unit kan halen wanneer je gericht verwarmt. Je kan bijvoorbeeld zoveel mogelijk activiteiten organiseren in één centrale ruimte in je huis. Indien je dit doet, kan je heel wat energie besparen.

De voordelen van verwarmen met een airco op een rijtje

We haalden hier en daar al eens kort een voordeel van airco verwarming aan, maar we zetten ze hier nog eens op een rijtje:

  • Een airco is in staat en kamer snel op je gewenste temperatuur te krijgen. Zowel bij warme als koude dagen kan je je binnenklimaat regelen volgens jouw behoeften.
  • Het voordeel dat je haalt uit verwarmen met een airco, hangt af van verschillende factoren. Het is doorgaans goedkoper dan wanneer je met een gasgestookte cv-ketel verwarmt;
  • De lucht-lucht warmtepomp zorgt voor zoveel mogelijk rendement en een maximale energiebesparing. Heb of wil je daarbij nog eens zonnepanelen? Dan is jouw verwarming zeer energiezuinig en milieuvriendelijk.
  • Deze energiezuinigheid gaat doorgaans gepaard met een lagere energierekening. Je portefeuille dankt je bij voorbaat.
  • Een airco met een warmtepomp is vrij makkelijk te installeren. Zelf in kleine ruimtes kunnen airco’s gemonteerd worden.

We moeten wel meegeven dat dergelijke airco’s niet gecombineerd kunnen worden met bestaande verwarmingstoestellen. Heeft je woning radiatoren? Dan zullen de airco’s los van dit systeem fungeren. Mocht je een warmtepomp willen koppelen aan deze toestellen, dan zijn lucht-lucht warmtepompen alsnog een interessante investering. Deze warmtepomp zal de warme lucht van de omgeving gebruiken om het water in de radiatoren op te warmen.

Hoeveel kost een airco met verwarming?

AeroConsult heeft een reeks airco’s met warmtepompen in het gamma. De prijzen van deze airco’s variëren van 1.085 euro en 2.590 euro. Je kan ervoor kiezen om ze zelf te monteren, of ze te laten plaatsen door een deskundige. Wanneer je weet dat je heel wat energie, en voorts energiekosten, kan besparen door te verwarmen met een airco, is dit zeker een nuttige en rendabele investering.

Wat als je nu je de hele woning wilt verwarmen?

Als je slechts één of twee ruimtes wilt verwarmen, is een airconditioner met lucht-lucht warmtepomp een goede optie. Maar voor het verwarmen van je hele huis, zal je nood hebben aan meerdere lucht-lucht warmtepomp airco’s. Je kan in dit geval echter ook kiezen voor een lucht-water-warmtepomp, zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp of een all-electric warmtepomp. Qua rendement zijn een airconditioner en een lucht-water-warmtepomp overigens vergelijkbaar.

De ideale klimaatregeling bij jou thuis?

Ben je op zoek naar een energiezuinige manier om je kamers te verwarmen, en heb je met deze lucht-lucht warmtepomp je oplossing gevonden? Dan helpt AeroConsult je graag verder. Onze ervaren experts, gespecialiseerd in monoblock airco’s, informeren je graag over de geschikte opties voor jouw situatie, en je kan rekenen op een professionele plaatsing.

Neem nu contact op met AeroConsult.

Neem contact op met AeroConsult