Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt een airco aanschaffen. Nu komt het erop aan deze airco zorgvuldig te installeren, want dat garandeert een optimale werking. Aangezien er toch wel wat komt kijken bij zo’n installatie, kan je overwegen een airco installateur in te schakelen. We bespreken in dit artikel enkele handige tips bij het zoeken van een airco-installateur.

Hoe kies je een geschikte airco installateur?

De zoektocht naar een goede installateur voor je nieuwe airco gebeurt in verschillende stappen. We bespreken ze hieronder:

1. Spreek verschillende bedrijven aan en vraag offertes op

Zoals bij veel grotere uitgaven, is het een goede gewoonte om meerdere bedrijven te contacteren en bij elk van deze bedrijven een offerte op te vragen. Hierdoor krijg je niet alleen een realistisch beeld van de gebruikelijke prijzen voor het installeren van een airco, je komt ook te weten wat er mogelijk is in jouw situatie.

We geven alvast enkele tips mee:

 • We raden aan om minstens drie verschillende aircobedrijven uit jouw buurt aan te spreken.
 • Maak je vraag zo concreet mogelijk en geef deze bedrijven zo veel mogelijk informatie over jouw specifieke situatie. Hoe concreter je vraag, hoe nauwkeuriger de offerte en hoe beter je kan nagaan of het bedrijf in kwestie geschikt is.

Omdat er veel verschillende factoren een rol spelen in het bepalen van een geschikte airco, is het waarschijnlijk dat de airco installateur zal vragen om bij je langs te komen. Op die manier krijgen ze snel een helder idee van jouw specifieke situatie, waardoor de offerte nog accurater wordt.

2. Vergelijk de verschillende offertes

Je schreef verschillende airco installateurs aan en je ontving hun offertes. Nu komt het erop aan deze offertes en hun bijhorende prijzen goed te vergelijken. Neem de tijd om te onderzoeken wat allemaal is inbegrepen in de voorgestelde prijs en welke soorten airco’s en vermogens worden aanbevolen. Weeg verschillende factoren af, bijvoorbeeld:

 1. Bij welk aircobedrijf voel ik me goed?
 2. Welke types apparaten worden er voorgesteld, welke vermogens en functies bevatten ze en welke hiervan sluiten het best aan op mijn wensen?
 3. Welke airco is het meest zuinig?
 4. Hoe kunnen de apparaten bediend worden, en welke wijze verkies ik?
 5. Welk apparaat ziet er het mooist uit?
 6. Welke prijzen worden er voorgesteld?
 7. Welke garantievoorwaarden worden er aangeboden, en waar voel ik mij het beste bij?
 8. Wordt in onderhoud voorzien?

Interessant weetje: wist je dat de leeftijd van je woning een rol speelt bij het kiezen van een airco installateur? Wanneer je huis ouder is dan 10 jaar en je een airco professioneel wil laten plaatsen, betaal je slechts 6% btw op de volledige factuur. Is je woning jonger dan 10 jaar? Dan betaal je de gebruikelijke 21% btw. Ook dit is een interessant element om mee te nemen in je overwegingen.

3. Maak je keuze en laat de airco installeren

Heb je alle offertes goed bekeken en vergeleken? Dan is het nu tijd om een keuze te maken en de airco installateur te selecteren die het beste past bij jouw wensen en behoeften. Zodra je je besluit hebt genomen, is het raadzaam om niet te lang te wachten voordat je contact opneemt. Anders loop je het risico op een lange wachttijd. Over het algemeen kan de installatie al binnen vier weken plaatsvinden, hoewel dit kan variëren van bedrijf tot bedrijf. Bovendien zijn de wachttijden tijdens de zomermaanden doorgaans langer dan tijdens de andere maanden van het jaar. Het is dus belangrijk om tijdig je beslissing te nemen.
Airco installateur info

Hoe gaat een airco installateur te werk?

Na het goedkeuren van een offerte en het prikken van een datum, is het eindelijk zover: jouw airco wordt geïnstalleerd. In het geval van een monoblock airco duurt deze installatie niet lang. Een monoblock plaatsen is doorgaans vrij eenvoudig en de airco installateur gaat als volgt te werk:

 1. Boren van de gaten. Voor de installatie van een monoblock airco zijn er twee gaten naar buiten nodig om warme lucht en vocht direct af te voeren. Hiervoor moet er door de buitenmuur geboord worden. Deze gaten moeten een diameter hebben van 10 tot 15 cm.
 2. Plaatsen van de roosters en de luchtkanalen. Vervolgens worden de luchtbuizen geplaatst. Daarna kan de beugel worden bevestigd, gevolgd door de installatie van de roosters voor luchtinvoer en -uitvoer.
 3. Plaatsen van de monoblock. Nadat de beugel stevig aan de muur is bevestigd, kan de monoblock worden geïnstalleerd. Hiervoor tilt de airco installateur de unit tot de hoogte van de beugel en maakt hij of zij deze stevig vast.

Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe zo’n installatie in zijn werk gaat.

Hoeveel kost de plaatsing van een airco?

De kosten van een airco en de installatie ervan kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het bedrijf, het merk van de airco, het vermogen en het btw-tarief. Over het algemeen ligt de gemiddelde prijs voor een airco inclusief installatie tussen €1.000 en €3.500. Bij AeroConsult bieden we bijvoorbeeld monoblock airco’s met installatie aan vanaf €1.505, waardoor we een van de voordeligste opties in België zijn.

Ben jij nog op zoek naar een airco installateur? Neem dan zeker eens contact op met ons. Ons ervaren AeroConsult team staat voor je klaar!

Interesse?