Met de zomer voor de deur, is het begrijpelijk dat je op zoek bent naar de ideale airco-oplossing voor bij jou thuis. Maar met zoveel opties op de markt, kan het lastig zijn om de best passende airco te kiezen. Wij hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet om je te helpen de juiste keuze te maken. Kies in slechts 6 stappen de ideale airco voor jouw behoeften en wensen.
* Stap 1: bepaal voor welke ruimte(s) je een airco in huis wilt halen* Stap 2: bekijk de verschillende airco types* Stap 3: definieer het benodigde koelvermogen* Stap 4: sta stil bij hoeveel energie je airco mag verbruiken* Stap 5: bepaal hoe stil je je airco wilt hebben* Stap 6: overweeg of je je airco ook wil inzetten als verwarmingsbron* Tip: vraag om advies
Stap 1: bepaal voor welke ruimte(s) je een airco in huis wilt halen
Wil je een airco in één ruimte of in meerdere ruimtes? Wil je een airco in de living, of net in de slaapkamer? Hoe groot is de ruimte waarin je de airco wilt plaatsen? Dit zijn geen onbelangrijke vragen om te stellen.
De ruimte waarin je je airco wilt hebben heeft namelijk invloed op het meest geschikte type airco. Zo hebben verschillende ruimtes verschillende koelbehoeften, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de kamer, de hoeveelheid zonlicht die binnenkomt, isolatie en het aantal mensen dat zich in de ruimte bevindt.
Stap 2: bekijk de verschillende airco types
Vaste airco
Een vaste airco is, zoals de naam al aangeeft, een type airco dat niet verplaatsbaar is. Onder deze categorie van airco vallen drie soorten vaste airco’s.
* Het eerste type hiervan is de monoblock airco. Deze airco bevat één unit, namelijk een binnenunit, waarin alle componenten zich bevinden. Ze zijn voornamelijk ontworpen voor het doelgericht koelen van individuele ruimtes, vooral in situaties waar er geen ruimte is voor een buitenunit.
* Het tweede type is de split airco. Een split airco, het meest bekende en veelvoorkomende airco systeem, bestaat uit zowel een binnen- als buitenunit die met elkaar verbonden zijn door koelleidingen. Je hebt de mogelijkheid om de binnenunit van een split airco te laten bevestigen aan het plafond, de vloer of aan de wand.
* Het laatste type is de multi split airco. Dit type is gelijkaardig aan de split airco, maar er zijn meer binnenunits verbonden aan één enkele buitenunit. Een multi-split airco is ideaal voor efficiënt koelen van meerdere kleine ruimtes.
Mobiele airco
In tegenstelling tot een vaste airco, kan een mobiele airco eenvoudig verplaatst worden naar verschillende locaties in de woning. Hierdoor hoef je niet op voorhand na te denken over de exacte plek waar je je airco wilt hebben, want de installatie is niet permanent. Door deze flexibiliteit in verplaatsing kan men op verschillende tijdstippen diverse kamers koelen.
Voor meer informatie over de soorten types van airco's en hun specifieke voor-en nadelen, bekijk zeker eens onze blog over de specifieke soorten.
Stap 3: definieer het benodigde koelvermogen
Het is uiterst belangrijk dat je een airco kiest met de juiste capaciteit. Enkel zo garandeer je dat je het beste rendement behaalt. Als het vermogen bijvoorbeeld te laag is, zal de airco harder moeten werken om de gewenste temperatuur te bereiken, wat leidt tot een hoger energieverbruik en meer slijtage. Aan de andere kant, als het vermogen te hoog is, zul je onnodig veel betalen voor de aanschaf van de airco.
Het aantal benodigde kW, kan je eigenlijk gemakkelijk berekenen aan de hand van de volgende formule:
(Aantal m³ x isolatiegraad) /1000 = kW
De mate van isolatie verwijst naar de kwaliteit van de isolatie in de ruimte waar je van plan bent de airconditioner te installeren. Een verbeterde isolatie van de ruimte leidt tot een verminderde behoefte aan koelcapaciteit. Daarnaast hebben ook de hoeveelheid zonlicht dat de kamer binnenvalt en andere warmtebronnen ook een invloed op het benodigde vermogen.
Stap 4: sta stil bij hoeveel energie je airco mag verbruiken
Wanneer je een airco kiest, is het ook belangrijk om even stil te staan bij hoeveel deze zal verbruiken. Een airconditioner gebruikt doorgaans 1 kilowattuur elektriciteit per uur. Dit is echter slechts een gemiddelde, want er zijn heel wat factoren die een invloed hebben op het verbruik van de airco. Zo spelen de hoeveelheid lichtinval in de ruimte en de isolatiewaarde van je woning een grote rol. Ook zal je airco meer of minder verbruiken naargelang het type, het koelvermogen en het energielabel van de gekozen airco.
Stap 5: bepaal hoe stil je je airco wilt hebben
Geen enkele airco is volledig geluidloos. Dat is normaal. In sommige situaties wil je echter een airco die zo stil mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan je slaapkamer: daar wil je volledig tot rust komen en is een luidruchtige airco niet echt aan te raden.
* Mobiele airco's zijn over het algemeen de systemen die het meeste geluid produceren, met geluidsniveaus tussen de 40 en 60 decibel op een gemiddelde afstand van ongeveer 1 meter.
* Het traditionele split aircosysteem, bestaande uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits, staat bekend om het produceren van het minste geluid binnenshuis. De geluidsproductie van een split airco kan echter variëren, afhankelijk van het specifieke model en de instellingen. Over het algemeen varieert het geluidsniveau van een split airco tussen de 20 en 50 decibel (dB) op een gemiddelde afstand van ongeveer 1 meter.
* Monoblock airconditioners hebben een gelijkaardige geluidsproductie als split airco's. De modellen Innova 2.0 12HP en AeroComfort produceren bijvoorbeeld geluidsniveaustussen de 27 en 47 decibel op een gemiddelde afstand van ongeveer 1 meter.
Stap 6: overweeg of je een multifunctionele airco wilt
Sommige airconditioners zijn uitgerust met een lucht/lucht warmtepomp. Deze term verwijst naar het feit dat de airco zowel kan koelen als warmen. Een airco die ook een verwarmingssysteem heeft, kan een handige aanvulling zijn. Hoewel een airconditioner een ruimte efficiënter kan verwarmen, kan deze alleen bepaalde zones verwarmen omdat het niet is geïntegreerd met het centrale verwarmingssysteem. Voor het verwarmen van meerdere kamers is een multi-split systeem vereist.
Naast het verwarmen, kun je jouw airconditioner ook voorzien van luchtzuiveringsopties. Door bijvoorbeeld ionisatie toe te voegen aan je airco, wordt niet alleen frisse lucht je huis in geblazen, maar ook zuivere en gezonde lucht. Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met hooikoorts of een allergie voor huisstofmijt zullen je enorm dankbaar zijn voor deze toevoeging.
TIP: vraag vrijblijvend advies bij een airco-specialist
Wil je er echt zeker van zijn dat je de meest geschikte airco voor jouw situatie aanschaft, is het een verstandig idee om bij enkele airco-specialisten aan te kloppen. In veel gevallen kan je gratis en vrijblijvend advies aanvragen. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden, totale kosten, uitvoeringstijden, enzovoort. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.
Meer weten over de voordelen van airco’s? Bekijk nu onze laatste blogberichten.