Een warmtepompboiler is een boiler die de omgevingswarmte gebruikt in plaats van elektriciteit. Maar wat is een warmtepompboiler precies? Hoeveel kost zoiets? En is het wel rendabel? AeroConsult zet het allemaal op een rijtje.
- Wat is een warmtepompboiler?
- Hoe werkt het?
- Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepompboiler?
- Is het rendabel?
- Wanneer is een warmtepompboiler de juiste keuze?
- Bestaan er overheidspremies voor dergelijke soort boilers?
Wat is een warmtepompboiler?
Een warmtepompboiler is speciaal is ontworpen om sanitair water te verwarmen. Het gebruikt warmte-energie uit de buitenlucht (of de binnenlucht van een niet-verwarmde ruimte) om het water te verwarmen. Dit maakt de warmtepompboiler een zeer energie-efficiënte oplossing. Zo is een warmtepompboiler 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler.
Hoe werkt een warmtepompboiler?
Het systeem werkt door omgevingswarmte uit de binnenlucht, buitenlucht of ventilatielucht te gebruiken, waarbij een koelvloeistof op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Dit gas wordt samengeperst om de temperatuur te verhogen, waarna de warmte aan het sanitair water wordt afgegeven. Een elektrische naverwarming zorgt ervoor dat het water indien nodig verder verwarmd wordt, tot boven de 55°C. Vanwege de benodigde ruimte en het geluid wordt een warmtepompboiler vaak in de garage of kelder geplaatst.
Wat zijn de voordelen van een warmtepompboiler?
Er zijn heel wat voordelen aan een warmtepompboiler.
- Eerst en vooral is het op middellange termijn veel goedkoper dan een boiler op elektriciteit of gas. Zeker omdat de prijzen voor elektriciteit en gas nog nooit zo hoog hebben gestaan.
- Een ander groot voordeel aan een warmtepompboiler in het bijzonder is dat het mogelijk is om deze warmtepompboiler in ideale omstandigheden terug te verdienen in een jaar. Hier spelen ook weer de prijzen van gas en elektriciteit een grote rol.
- Ook is het mogelijk om een warmtepompboiler aan te sluiten op zonne energie.
- Verder verloopt de installatie simpel en zorgt niet voor vuiligheid.
- Tot slot zorgt een warmtepompboiler ervoor dat de EPC score verhoogt en dus je woning energiezuiniger maakt. Net daarom zijn er ook premies en subsidies beschikbaar als je een warmtepompboiler plaatst.
Wat zijn de nadelen van een warmtepompboiler?
Er zijn niet veel nadelen aan een warmtepompboiler. Toch zijn er een paar.
- Het neemt namelijk meer plaats in dan een elektrische boiler aangezien er een warmtepomp in is geïnstalleerd.
- Ook is het soms noodzakelijk om luchtafvoer te voorzien. Dat bij kleine ruimtes. Wil je dat vermijden? Dan zijn de garage, zolder of kelder de perfecte plaatsen om een warmteboiler te installeren.
Is een warmtepompboiler rendabel?
Met een warmtepompboiler bespaar je tot heel wat euro’s in een jaar in vergelijking met een elektrische warmtepompboiler. Zoals eerder aangetoond is een warmtepompboiler meer energiezuinig dan een elektrische boiler of een boiler op gas: het energieverbruik daalt maar liefst met twee derde. Het is dus zeker een rendabele oplossing.
Wanneer is een warmtepompboiler een goede keuze?
Een warmtepompboiler is een uitstekende keuze in de volgende situaties:
- Als vervanging van een elektrische boiler, ook als de elektrische boiler nog werkt, zorgt een warmtepompboiler voor een snelle terugverdientijd dankzij hogere energie-efficiëntie.
- Wanneer je woning geen gasaansluiting heeft, omdat het systeem omgevingslucht gebruikt om water te verwarmen.
- Wanneer je huishouden veel sanitair warm water nodig heeft,
- Of als je huis zonnepanelen heeft of als je zonnepanelen overweegt, omdat het eigenverbruik verhoogd wordt en energiekosten verder dalen.
Kortom, een warmtepompboiler is energiezuinig en milieuvriendelijk, vooral voordelig als vervanging van een elektrische boiler, bij afwezigheid van gas, bij grote warmwatervraag en in combinatie met zonnepanelen.
Premies en subsidies warmtepompboilers
De Vlaamse overheid heeft een algemene premie waar alles rond verbouwen in zit verwerkt: Mijn Verbouwpremie. Ook de aankoop en installatie van een warmtepompboiler zit in die premie. Hoe hoog deze premie is, hangt sterk af van je woning, je inkomen en je gezinssituatie. Je leest je dus best goed in op de site van de Vlaamse Overheid.
Ben je op zoek naar de perfecte warmtepompboiler voor jou? Neem nu contact op met AeroConsult en onze experts helpen je met veel plezier verder.
Nieuw: financiële voordelen
Terugverdiend in 1 jaar*
Gespreide betaling
Subsidies van €900 via Mijn Verbouwpremie
€100 Cashback van fabrikant
Meer weten over de voordelen van airco’s? Bekijk nu onze laatste blogberichten.