Nu de dagen wat warmer zijn, zoeken we al snel naar manieren om ons appartement of huis koel te houden. Onder het motto “een voorbereid man/vrouw is er twee waard”, hebben we de meest effectieve manieren verzameld om zelf tijdens een hittegolf je huis koel te kouden. Onze tips:
Waarom warmt je huis zo makkelijk op?
Je hebt het vast al eens meegemaakt: het is buiten heet en ook binnen zie je het kwik snel stijgen. Dat het binnenshuis zo snel opwarmt, kan verschillende oorzaken hebben.
- Direct zonlicht dat via ramen naar binnen komt, kan de temperatuur in huis snel doen stijgen, vooral bij ramen die naar het zuiden of westen gericht zijn.
- Hitte kan ook door muren, daken en vloeren naar binnen dringen, vooral als deze onvoldoende geïsoleerd zijn. Als er daarnaast onvoldoende ventilatie is, kan de warme lucht niet ontsnappen en blijft de temperatuur stijgen.
- Bovendien slaan sommige bouwmaterialen, zoals beton en asfalt, overdag warmte op en geven deze ‘s avonds en ‘s nachts langzaam af, waardoor de temperatuur hoog blijft.
Negatieven gevolgen van hitte in huis
Hitte in huis is niet alleen onaangenaam, het brengt ook allerlei negatieve gevolgen met zich mee. In het algemeen kunnen we twee categorieën van gevolgen onderscheiden:
- Gevolgen voor de gezondheid
- Gevolgen voor de woning
Gevolgen voor je gezondheid
Er werden al heel wat studies gevoerd naar de impact van hitte op de fysieke gezondheid van mensen. De Wereldgezondheidsorganisatie benoemt het dan ook als een belangrijke omgevings- en arbeidsgerelateerde gezondheidsbedreiging:
- Tijdens zeer warme dagen geeft ons lichaam verschillende signalen dat de hitte ons ongemak bezorgt. Zo slapen we slechter, wat kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid. We worden minder alert, voelen ons lusteloos en hebben soms moeite met ademhalen.
- Daarnaast heeft hitte ook een grote invloed op je concentratievermogen en je prestaties, aangezien werken of leren in een te hete kamer moeilijk is.
- Verder kan hitte een reeks lichamelijke kwalen opleveren. Door hitte kan je last krijgen van huiduitslag, gezwollen ledematen of hittekrampen. Mogelijks ervaar je een droge mond of hoofdpijn, dit zijn vaak de eerste tekenen van uitdroging.
- Deze lichamelijke kwaaltjes kunnen leiden tot hitte-uitputting of, in extreme gevallen, een hitteberoerte. Symptomen hiervan zijn een bleke huid, een verhoogde hartslag, duizeligheid, flauwvallen, vermoeidheid en hevige hoofdpijn. Dit is echter gevaarlijk, dus grijp onmiddellijk in als je deze symptomen ervaart.
- Hittegolven kunnen ook gepaard gaan met gevaarlijke luchtvervuiling.
De gezondheidseffecten van hitte hangen af van wanneer, hoe intens en hoe langdurig de hitte is. Oudere mensen en mensen met een chronische ziekte lopen een groter risico op deze effecten. Daarom is het cruciaal om je huis koel te houden, voldoende water te drinken en zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken om deze effecten zoveel mogelijk te beperken.
Gevolgen voor je woning
Hoge temperaturen, zeker in combinatie met een hoge luchtvochtigheid en wanneer de hitte lang aanhoudt, kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan je huis.
- Zo kan het dak, dat is gemaakt van verschillende materialen, door hitte beschadigd raken. Deze hitte kan lekken veroorzaken, waardoor andere delen van het huis schade oplopen. Daarnaast kan het dak uitzetten en kromtrekken, wat leidt tot barstende dakpannen en toekomstige lekkages.
- Ook andere structurele elementen van het huis zijn kwetsbaar voor hitte. Ramen en deuren kunnen kromtrekken of zelfs breken onder intense hitte. Daarnaast kan de grond rondom de fundering krimpen door de hitte, wat scheuren en schade aan de fundering kan veroorzaken.
- Vooral hout krijgt het zwaar te verduren tijdens warme dagen. Houten meubels, vloeren of poorten, kunnen kromtrekken of uitzetten door vochtigheid die vaak met extreme hitte gepaard gaat.
- Wanneer de binnentemperatuur boven de 27 graden Celsius stijgt, moeten elektrische apparaten als koelkasten, vriezers en airconditioningsystemen meer energie verbruiken om het huis koel te houden. Daarnaast kunnen oververhitte ook brand veroorzaken.
Hittegolven kunnen gevaarlijk zijn voor je huis en je gezondheid, maar met de juiste maatregelen kun je de schade beperken en je huis beschermen tegen de gevolgen van extreme hitte.
Voorzie je woning op hete zomers
Door de klimaatverandering wordt de kans op hittegolven groter. Het is daarom belangrijk om je woning hiertegen te beschermen. De eerste set tips bevat aanpassingen aan je woning om deze zo koel mogelijk te houden.
Tip 1: isoleer je woning
Het isoleren van een woning biedt vele voordelen. In de winter zorgt goede isolatie ervoor dat uw woning sneller opwarmt en dat de warmte behouden blijft. In de zomer werkt het precies omgekeerd: goed geïsoleerde daken en muren helpen om de warmte buiten te houden. Ook isolerende beglazing kan bijdragen tot een frissere woning.
Tip 2: zorg voor goede zonwering
Het isoleren van je woning is vaak niet voldoende om het binnen aangenaam koel te houden. Zodra de warmte toch een weg naar binnen heeft gevonden, zorgt de isolatie ervoor dat deze niet meer ontsnapt. Daarom is het verstandig om ook zonwering te installeren. Zonwering gaat namelijk verder dan het bieden van privacy en het verduisteren van je woning, maar helpt ook om de hitte van de zon buiten te houden.
Er zijn tal van zonweringsmogelijkheden, waardoor je zeker iets zult vinden dat bij je woning past. Enkele voorbeelden zijn:
- Binnenzonwering als stoffen gordijnen, rolgordijnen, verticale lamellen en jaloezieën.
- Buitenzonwering als louvre luiken, rolluiken of zonnescreens.
Om je huis koel te houden, is het essentieel om zonwering te installeren op ramen die op het zuiden gericht zijn. Zonwerend glas of zonwerende folie kunnen ook nuttig zijn, hoewel ze minder effectief zijn in het tegenhouden van de zonnestralen.
Tip 3: haal groen in huis
Wist je dat planten fungeren als natuurlijke airco’s? Het klinkt misschien verrassend, maar dit is wetenschappelijk bewezen. Planten bij ramen of op het terras vormen een buffer tegen warmte en beschermen je huis, aangezien ze zonlicht opvangen en water verdampen. Daarnaast kunnen binnenplanten die regelmatig water krijgen de temperatuur in huis enkele graden verlagen door hun vochtigheid. Dus aarzel niet om al je planten in de warmste kamer van je huis te plaatsen.
Wil je nog een stapje verder gaan? Opteer dan voor een groen dak en/of een groengevel. Het ziet er niet alleen leuk uit, het helpt je huis koel te houden.
Tip 4: investeer in een airco of warmtepomp
Hoewel niet nieuw, blijft het een uiterst effectieve tip om je voor te bereiden op een hete zomer. Een vaste airco, vaak een lucht-lucht-warmtepomp genoemd, brengt je kamer snel op de gewenste temperatuur. Moderne airco’s zijn voorzien van ventilatie- en luchtzuiverende functies, die niet alleen voor verkoeling zorgen maar ook het binnenklimaat bevorderen. Wanneer goed afgestemd op de ruimte, zijn ze zeer energiezuinig. Bovendien zijn ze niet alleen een nuttige investering tijdens warme zomers, maar blijken ze ook snel en efficiënt ruimtes te verwarmen tijdens koudere dagen.
Je huis koel houden in het heetst van de strijd
Heb je alle voorbereidingen getroffen en je huis gereedgemaakt voor de komende hittegolf? Of lees je dit artikel nu pas, nu de hitte je heeft verrast? Dan hebben we nog een aantal snelle tips die je kunt gebruiken om je huis koel te houden.
Tip 5: sluit je woning overdag af en verlucht pas in de avond
Ook dit is al een vaak genoemde tip, maar we herhalen het graag nog even. Tijdens de warmste uren van de dag is het raadzaam om ramen en deuren gesloten te houden en zonwering te gebruiken. Op die manier blijft het binnen aangenaam koel en wordt warmte buiten gehouden. Zodra de zon ondergaat en het buiten koeler is dan binnen, kun je de ramen openzetten om frisse lucht binnen te laten.
Wanneer je aan het verluchten bent, probeer dan luchtstromen te bevorderen door ramen tegenover elkaar open te zetten zodra het buiten afkoelt. Let daarbij op de windrichting; warmte stijgt op, dus als de wind aan de voorkant van het huis waait, open dan bijvoorbeeld de ramen beneden aan de voorkant en boven aan de achterkant. Zorg ervoor dat koelere lucht voldoende tijd heeft om te circuleren. Dikke, massieve muren nemen namelijk veel warmte op en hebben meer tijd nodig om die warmte opnieuw af te geven.
Tip 6: zet zoveel mogelijk elektrische apparaten uit
Televisies, computers, printers, (microgolf)ovens en andere elektrische apparaten verbruiken niet alleen energie, maar produceren ook warmte. Schakel ze volledig uit (dus niet in stand-by modus) om de temperatuur in huis aanzienlijk te verlagen. In de zomer kun je ook beter zo min mogelijk gebruik maken van de oven.
Tip 7: gebruik een ventilator en/of luchtbevochtiger
Een effectieve manier om je woning koel te houden is door een ventilator te gebruiken in combinatie met een natte handdoek of een waterfles. Richt de ventilator op een koele waterbron, zoals ijsblokjes of een fles met bevroren water. De luchtstroom die hierdoor wordt gegenereerd, zal koeler aanvoelen doordat het water verdampt en zo warmte aan de lucht onttrekt.
Als de lucht in je huis erg droog is, kun je met een luchtbevochtiger wat vocht toevoegen, want ook dit heeft een verkoelend effect.
Met deze tips hou jij gegarandeerd je huis en hoofd koel tijdens de zomermaanden. Ben je op zoek naar onmiddellijke en definitieve oplossing? Overweeg dan een airco zonder buitenunit. Neem nu contact op met AeroConsult voor meer informatie of bekijk ons aanbod op onze webshop.
Meer weten over de voordelen van airco’s? Bekijk nu onze laatste blogberichten.