Verwarmen met airco

Wil je je kamers efficiënt koelen? Dan is een airco zonder buitenunit een uitstekende keuze. Lees in dit artikel antwoorden op al je vragen over dit type airconditioning.

Wat is een airco zonder buitenunit?

De naam verraadt het eigenlijk al: een airco zonder buitenunit heeft slechts één apparaat om je woning te koelen. Alle benodigde onderdelen voor het koelen en aangenaam houden van je kamer zijn geïntegreerd in deze enkele binnenunit. Dit type airco staat ook bekend als een monoblock airco. Monoblock airco’s kunnen zowel mobiel als vast zijn, hoewel vaste airco’s zonder buitenunit vaak efficiënter zijn in zowel koelen als, indien mogelijk, verwarmen.

Wat zijn de voordelen van een airco zonder buitenunit?

Naast het feit dat ze je woning vlot en efficiënt verkoelen, biedt een airco zonder buitenunit heel wat voordelen. We sommen de voornaamste op:

  • Je hoeft geen ruimte aan de buitenkant van je woning of kantoor vrij te maken voor een buitenunit, die in alle eerlijkheid ook niet zo mooi is. In plaats van een grote buitenunit worden de luchtafvoerkanalen subtiel door de muur geleid en aan de buitenzijde van het gebouw afgewerkt met twee stijlvolle roosters.
  • Daarnaast hebben monoblock airco’s vaak een stijlvol en modern ontwerp, waardoor ze perfect in elk interieur passen.
  • Verder zijn airco’s zonder buitenunit heel makkelijk in onderhoud. Meer zelf, ze zijn zo goed als onderhoudsvrij, waardoor een onderhoudscontract overbodig is.
  • Ook zijn mononoblocks eenvoudig installatie, aangezien de modellen doorgaans uitgaan van een plug-and-play systeem.
  • Tot slot is een monoblock airco duurzaam en verbruikt deze heel weinig energie, waardoor ze ook interessant zijn voor je energierekening. De meeste airco’s zonder buitenunit beschikken over een energieklasse A+.

Hoe installeer je een airco zonder buitenunit?

Zoals hierboven aangehaald, is een airco zonder buitenunit vrijwel eenvoudig in installatie. Meer zelf, het is zeker mogelijk om een airco zonder buitenunit zelf te installeren. Koop je een airco via Aquaconsult en wil je die zelf installeren? Dan krijg je alle informatie in een handleiding waar alles duidelijk staat uitgelegd.

Kan je ook de airco zonder buitenunit ook gebruiken als verwarming in de winter?

Ja, dat kan. Een monoblock airco werkt veel gevallen met een warmtepomp. Dat betekent dat deze airco je woning zowel kan laten afkoelen én kan laten verwarmen. Dit is een groot voordeel de dag van vandaag, want dankzij het lage energieverbruik kan je woning zo energiezuinig verwarmen met een aircotoestel.

Hoe werkt een airco met een warmtepomp?

Hoewel de naam het niet zou doen vermoeden, wordt een warmtepomp niet alleen gebruikt om een woning te verwarmen. Deze techniek wordt ook gebruikt om een woning af te koelen. Maar hoe werkt het?

Wil je de kamer verwarmen? Dan trekt een warmtepomp koude lucht uit de kamer om die in het toestel op te warmen en dan de lucht terug vrij te geven. Wil je de kamer afkoelen? Dan gebeurt het tegenovergestelde.

Onze Innova Monoblock airco’s werken met dit systeem.

Waar plaats je best een airco zonder buitenunit?

Er zijn twee plaatsen in een woning die het meest worden gebruikt voor een airco zonder buitenunit. Eén van die plaatsen is de woonkamer. Dat is namelijk – normaal gezien – de ruimte in huis waar je het meeste tijd doorbrengt. Met een airco zonder buitenunit heb je een aangenaam frisse woonkamer in de zomer en een gezellig warme woonkamer in de winter.

De tweede plaats is een slaapkamer. Er is namelijk niets erger dan een te warme slaapkamer in de zomer of een ijskoude slaapkamer in de winter. Dankzij de Innova Monoblock airco is dat verleden tijd.

Hoeveel kost een airco zonder buitenunit?

Een airco zonder buitenunit kost tussen 1.085 euro en 2.590 euro, afhankelijk van je situatie. De prijs hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • Het model
  • De benodigde capaciteit
  • Of je de airco zelf zal plaatsen of de installatie laat uitvoeren door een expert
  • Hoe oud je woning is.

Met die prijzen is AeroConsult de allergoedkoopste in België en Nederland. Daardoor kunnen we een laagste prijs garantie opzetten.

Ben je op zoek naar een airco zonder buitenunit? Neem nu contact op met AeroConsult voor meer informatie of bekijk ons aanbod op onze webshop.

Neem contact op met AeroConsult