Een airco biedt een ideale oplossing tijdens de warme periodes van het jaar. Hiermee blijft je huis aangenaam koel, wat zorgt voor een verhoogd wooncomfort. Echter, bij het kiezen van een airco spelen ook de duurzaamheid en het energieverbruik van het toestel een grote rol.

In deze blog delen we tips voor het kiezen van een energiezuinige airconditioner en het minimaliseren van je energieverbruik:

Wat is een energiezuinige airco?

De naam zegt het zelf al, maar energiezuinige airco’s zijn airconditioningsystemen die ontworpen zijn om efficiënter om te gaan met energie in vergelijking met traditionele airconditioners. Doorgaans is een energiezuinige airco uitgerust met een lucht-lucht warmtepomp, die zorgt voor een efficiënte temperatuurregeling. Niet alleen verkoelt zo’n airco op een duurzame manier, maar de lucht-lucht warmtepomp maakt het mogelijk om ook verder je kamers te verwarmen. Een win-win situatie dus.

De voordelen van een zuinige airco

Een energiezuinige airco kent heel wat noemenswaardige voordelen. De voornaamste zijn:

  • Lagere energierekening. Over het algemeen verbruikt een energiezuinige airco met warmtepomp slechts 20% elektriciteit om het hele jaar door te kunnen koelen en verwarmen (bij normaal gebruik en gemiddelde temperatuurwaarden). Dit betekent dat ongeveer 80% van de benodigde energie afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Dit zal je dan ook voelen aan je energierekening.
  • Beter voor de planeet. Daarnaast is een duurzame airco gunstig voor het klimaat, doordat het bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot. Met een zuinige airco draag je bij aan een duurzamere wereld terwijl je op energiekosten bespaart.
  • Gezondere lucht. Energiezuinige airco’s zijn meestal ook uitgerust met filters of technologieën die de lucht zuiveren. Deze dragen bij tot een gezuiverde en gezonde binnenlucht, wat bijzonder gunstig is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
  • Stiller maar even effectief. Ten slotte zijn zuinige airco’s in het algemeen stiller dan normale airconditioning, zonder dat je aan effectiviteit hoeft in te boeten. Binnen enkele minuten bereikt je kamer de gewenste temperatuur, of je nu wilt verwarmen of koelen.

Hoe herken je een energiezuinige airco?

Nu je weet wat een airco duurzaam maakt en wat de voordelen ervan zijn, ben je misschien zelf op zoek naar een energiezuinige airco. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je zo’n airco kan herkennen. Hieronder vind je onze tips.

Het type airco

Hoe energiezuinig een airco is, hangt in eerste instantie af van het type airco. Zo is een mobiele airco een pak minder zuinig dan een vaste airco. Dit komt doordat de mobiele airco warme lucht naar buiten leidt via een slang, en er zo altijd wat warme lucht naar binnen glipt. Een vaste airco is daarom veel efficiënter en verbruikt veel minder energie dan een mobiele airco.

De SEER- en SCOP-waarde

Om de energiezuinigheid van een airco aan te duiden, krijgt elk toestel een aantal waarden toegeschreven. Deze waarden zijn de volgende:

  • SCOP-waarde. De SCOP-waarde staat voor Seasonal Coëfficiënt Of Performance of prestatiecoëfficiënt. Het geeft het gemiddelde rendement van airconditioners en warmtepompen aan, berekend over een heel jaar. Over het algemeen geldt: hoe hoger de SCOP-waarde, hoe efficiënter en zuiniger de airco.
  • SEER-waarde. De Seasonal Energy Efficiency Ratio (of SEER-waarde) geeft informatie over het koelvermogen van een airco. Deze waarde geeft aan hoe efficiënt een airco kan koelen door de verhouding te tonen tussen de geleverde koelcapaciteit en het verbruik van elektriciteit. Een hogere SEER-waarde betekent een zuiniger gebruik van de airco.

De fabrikant van de airco zou deze waarden beschikbaar moeten maken. Dankzij deze waarden is het eenvoudig om de energieprestaties van diverse apparaten met elkaar te vergelijken.

De energie-efficiëntieklasse

Naast de SCOP- en SEER-waarde, geeft het energielabel op de verpakking van de airco ook informatie over hoe energiezuinig deze is. Deze energie-efficiëntieklasse toont in één oogopslag hoeveel energie elektrische apparaten gebruiken. Ze laten zien welke apparaten heel zuinig zijn (met een donkergroene A vermelding) en welke juist veel energie gebruiken (met een rode D of zelfs G vermelding).

Elk type apparaat kent een andere schaal. Zo kan je de energieklasse van een airco niet vergelijken met die van een computerscherm of vriezer. Wel kunnen we meegeven dat een airco energiezuinig is vanaf de energieklasse A.

Je airco zo energiezuinig mogelijk maken

Heb je al een airco in huis en ben je daarom nog niet meteen op zoek naar een nieuwe energiezuinige airco? Of ben je wel van plan een nieuwe duurzame airco aan te schaffen, en wil je deze zo slim mogelijk inzetten? Dan raden we aan volgende tips te volgen om je verbruik zo lagelijk mogelijk te houden:

  • Kies de goede capaciteit. Het juiste vermogen kiezen voor je airconditioning is cruciaal voor het energieverbruik. Een verkeerde keuze kan leiden tot ongunstige gevolgen voor je energiekosten.
  • Houd je huis zo koel mogelijk. Het is raadzaam om op zonnige dagen zo goed mogelijk de zon te weren en je ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten te houden. Zo hoeft je airco minder hard te werken om tot je gewenste temperatuur te komen. Zet deze pas weer open in de avond en/of in de vroege ochtend voor ventilatie.
  • Zorg voor een goed geïsoleerd huis. Als je huis goed geïsoleerd is en je beschikt over isolerend glas, draagt dit niet alleen bij aan het comfort in huis. Het helpt namelijk ook om energie te besparen, omdat je minder afhankelijk bent van verwarming en airconditioning.

Ben je op zoek naar een energiezuinige airco? Neem nu contact op met AeroConsult voor meer informatie of bekijk ons aanbod op onze webshop.

Neem contact op met AeroConsult