Wanneer het gaat over het reguleren van je binnenklimaat, duiken al snel de termen ‘airco’ en ‘warmtepomp’ op. Een combinatie van deze twee begrippen, genaamd een lucht-lucht warmtepomp airco, is ook beschikbaar. Ontdek in dit artikel hoe dit toestel het beste van beide werelden combineert.

Een lucht-lucht warmtepomp airco: zo zit dat

Een airco is een must-have voor je huis tijdens warme zomerdagen, want het toestel zorgt ervoor dat je binnen kunt genieten van verkoeling en comfort. Een lucht-lucht warmtepomp daarentegen biedt naast verkoeling ook verwarming tijdens koude wintermaanden. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, werkt een warmtepomp op elektriciteit en verbruikt het geen fossiele brandstoffen. Een airco en een lucht-lucht warmtepomp werken dus op dezelfde manier, alleen worden ze voor andere doeleinden ingezet. Een lucht-lucht warmtepomp kan verder ook prima fungeren als een airco. De werking van het apparaat kan worden omgekeerd, waardoor het geen warme, maar juist koude lucht produceert. In dat geval spreken we van een lucht-lucht warmtepomp airco. Een voorbeeld van zo’n toestel is de Aerocomfort+, een innovatief systeem waarmee je je huis kan verkoelen tijdens warme dagen en verwarmen op koude dagen, alles vanuit één compacte unit. Conclusie: je kan een lucht-lucht warmtepomp airco als een 2-in-1 toestel zien, dat je steeds helpt de ideale binnentemperatuur te bereiken.

De voordelen van een lucht-lucht warmtepomp airco

Een airco met een lucht-lucht warmtepomp biedt verschillende voordelen. We sommen de voornaamste op:
  • Zoals gesteld, is één van de belangrijkste voordelen dat het zowel koeling als verwarming biedt. Hierdoor verkrijg jij doorheen het hele jaar een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar door en ongeacht het weer buiten.
  • Verder staan lucht-lucht warmtepompen ook bekend om hun energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Ze maken gebruik van buitenlucht om warmte over te brengen naar binnen, waardoor ze minder energie verbruiken dan traditionele verwarmingssystemen. Dit resulteert niet alleen in lagere energiekosten, maar ook in een verminderde CO2-uitstoot, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor het milieu.
  • Een ander voordeel van een lucht-lucht warmtepomp airco is de kostenbesparing en terugverdientijd. Hoewel de initiële investering misschien iets hoger is, kunnen de energiebesparingen op lange termijn helpen om deze kosten snel terug te verdienen.
  • Tot slot kunnen er in lucht-lucht warmtepomp airco’s vaak luchtzuiveringselementen worden toegevoegd, wat voordelen biedt voor mensen met allergieën of gevoeligheid voor luchtverontreiniging. De filters in de airco kunnen allergenen opvangen en de kwaliteit van de binnenlucht verbeteren, waardoor allergieën worden verlicht en een gezonder binnenklimaat wordt bevorderd.

Installatie en onderhoud

Installeren van een monoblock airco met lucht-lucht warmtepomp is doorgaans geen moeilijk proces. Het kent de volgende stappen:
  • De airco-installateur zal een tweetal gaten boren in de buitenmuur. Deze gaten hebben een diameter van 10 tot 15 cm en zijn bedoeld voor luchtafvoer.
  • Vervolgens worden de roosters, luchtkanalen en de monoblock unit zelf geplaatst.
  • De airco installateur bevestigt vervolgens de beugel aan de muur voordat hij de monoblock unit stevig vastmaakt.
 Lucht-lucht warmtepomp airco's zijn ook op het gebied van onderhoud eenvoudig. Deze airco's vereisen bijna geen onderhoud, waardoor je het zelf gemakkelijk kunt uitvoeren. Als je echter meer wilt dan dat, kun je ervoor kiezen om je airco jaarlijks te laten nakijken.
Zoek je een airconditioningsysteem dat eenvoudig kan worden afgesteld en weinig onderhoud vraagt? Neem dan nu contact op met AeroConsult en onze deskundige experts staan klaar om je te helpen.
Neem contact op met AeroConsult