Fijn stof in huis, een aanslag op de luchtkwaliteit

De belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging zijn smog, fijnstof en tabaksrook. Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben consistent aangetoond dat het inademen van fijnstof schadelijk is voor het ademhalingssysteem en kan leiden tot diverse longaandoeningen.

Er zijn dus voldoende redenen om de lucht te zuiveren en fijnstof geen kans te geven. Verken alle aspecten van luchtzuivering met betrekking tot fijnstof, smog en tabaksrook.

Wie zijn de grote boosdoeners?

luchtzuivering fijnstof

Fijnstof

Fijnstof is een verzamelnaam voor alle kleine stofdeeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 10 micrometer en het wordt onderverdeeld in drie categorieën.

- De grootste deeltjes zijn particulate matter (PM 10). Dat zijn deeltjes die tussen 5 en 10 micrometer groot zijn.

- De tweede categorie is de PM2,5. Die partikels zijn tussen 1 en 5 micrometer groot.

- De laatste categorie zijn de PM0,1 of UFP, wat staat voor ultrafijne partikels. Die deeltje zijn kleiner dan 1 micrometer.

luchtzuivering smog

Smog

Smog – of ozon – wordt gevormd door een samenstelling van verschillende vervuilende stoffen zoals stikstofoxides en vluchtige organische koolwaterstoffen. Vooral in steden komt een teveel aan ozon regelmatig voor.

De negatieve gevolgen van een hoge concentratie fijnstof en smog

De gevolgen van fijnstof

Hoe schadelijk fijnstof is, hangt af van de categorie.

- Fijnstof van het eerste type, PM10, wordt vooral opgevangen in de slijmvliezen in de neus en keel. Dat zijn partikels die mensen gewoon kunnen uithoesten en die dus geen blijvende schade achterlaten.

- Types fijnstof PM2,5 of PM0,1 kunnen echter wél voor schade zorgen. Die dringen dieper in de luchtwegen door waardoor ze een longontsteking of zelfs longkanker kunnen veroorzaken. De ontstekingen kunnen leiden tot minder longcapaciteit en kortademigheid.

Vooral mensen die al een aandoening hebben aan de luchtwegen zijn hier gevoelig aan.

Gevolgen van smog

Zoals bij fijnstof, zijn hier ook mensen met longproblemen, kinderen en ouderen extra gevoelig aan ozon. Smog heeft als gevolg dat mensen een vermindering van de longfunctie krijgen, irritatie aan de ogen en het kan leiden tot hoesten. Mensen die er het meest gevoelig voor zijn, kunnen ook last krijgen van pijn op de borst en kortademigheid.

Ook jouw woning is niet gespaard van fijnstof

Het is een veelgehoorde misvatting: "Fijnstof, dat komt toch voornamelijk voor in de buitenlucht?" Maar dat klopt niet helemaal. Ook in huis bent u niet volledig vrij van fijnstof:

- Fijnstofdeeltjes komen vanzelf binnen, zelfs bij beperkte ventilatie.

- Bovendien zijn er nog andere bronnen van fijnstof die zich al binnen in huis bevinden. Neem bijvoorbeeld een houtkachel of open haard. Het verbranden van hout produceert minuscule deeltjes die gemakkelijk diep in de longen kunnen doordringen. Een andere bron van fijnstof binnenshuis is vaak tabaksrook.

Effectieve manieren om fijnstof in huis bestrijden

We willen uiteraard de negatieve gevolgen van fijnstof vermijden en de concentratie ervan in huis zou laag mogelijk houden. Hierbij onze aanbevelingen:

- Voorkom of minimaliseer binnenhuis de bronnen van fijnstof. Rook dus niet in huis, en beperk het gebruik van je houtkachel of open haard.

- Zorg voor een goede ventilatie.

- Schaf een luchtzuiveringssysteem aan om fijnstof in huis te verminderen. Dit zorgt ervoor dat de lucht effectief wordt gezuiverd en helpt bij het reinigen van fijnstofvervuilde lucht.

Verwijder fijnstof in huis met luchtzuivering van AeroConsult

Aeroconsult biedt systemen in luchtzuivering om elke vorm van luchtverontreiniging in huis tegen te gaan: smog, fijnstof en zelfs tabaksrook maken zo geen enkele kans meer. Onze fijnstof filters en luchtreinigers beschermen uw gezin bovendien ook optimaal tegen luchtvervuiling van pollen, toxische gassen, bacteriën en virussen.

Onze gepatenteerde systemen zijn los te plaatsen (zonder installatie) of kunnen worden ingebouwd in combinatie met airco of balansventilatie.

Ionisatie als effectieve luchtzuivering van fijnstof

Ionisatie is een zeer betrouwbare luchtzuiveringstechnologie om de lucht van binnen grondig te reinigen.

Ionen zijn moleculen die één of meerdere elektronen hebben verloren of gewonnen, waardoor ze een negatieve of positieve lading krijgen en gepolariseerd zijn. Aeroconsult benut alle voordelen van ionisatie in uw huis.

De werking van onze ionisatiesystemen kan worden vergeleken met het effect van een krachtige onweersbui op de luchtkwaliteit. Onweersbuien produceren negatieve ionen die gunstig zijn voor de zuiverheid van de lucht en het zuurstofgehalte van de luchtmoleculen. Negatieve ionen hebben ook een bewezen invloed op het vermogen van het menselijk lichaam om meer zuurstof op te nemen en op de productie van histamine.

Ionisatie van lucht met Aeroconsult

De Aeroconsult luchtreinigers produceren miljarden elektronen per seconde die in negatieve ionen veranderen als ze in contact komen met de zuurstofmoleculen in de lucht. De productie van deze elektronen resulteert in een concentratie van meer dan 250.000 negatieve ionen per cm³ zonder enige ozonproductie. Dat maakt van Aeroconsult het eerste bedrijf dat dit product aanbiedt zonder de negatieve bijwerkingen. Het gevolg is: een verrijkte lucht, helemaal vrij van droogte, virussen, bacteriën, fijnstof of pollen.

Gratis expertise

Ideaal voor het filteren van smog,

stof, tabaksrok en keukengeuren

Afspraak maken

Aeroconsult gaat de strijd aan met ongezonde lucht

Ben je gevoelig aan fijnstof, smog en tabaksrook? En heb je het gevoel dat de lucht in huis niet altijd even gezond is? Dan komt één van de Field Engineers van Aeroconsult bij je langs voor een gratis expertise. Ze brengen bij die expertise verschillende technologieën mee, waaronder de Uhoo Sensor.

 

De Uhoo Sensor detecteert snel hoe de lucht is samengesteld. Wat is er slecht en wat is er goed? Zitten er gifstoffen in de lucht? De sensor kan verschillende dingen waarnemen waaronder: stikstofdioxide, koolstofdioxide en vluchtige organische stoffen (VOS). En dus ook fijnstof PM2,5 en smog.

Daarnaast installeer Aeroconsult NPBI-technologie die de hoeveelheid deeltjes in de lucht (dus zowel fijnstof, smog als tabaksrook) reduceert door middel van samenklontering. De technologie zorgt ervoor dat fijne partikels samenklitten waardoor ze groot genoeg worden om door de luchtventilatie opgepikt te worden. Zo zorgt die luchtventilatie ervoor dat de lucht in huis proper en gezond blijft.

Wil je zelf ook een meer zuivere lucht in huis? Vraag nu een gratis expertise aan en wij helpen je met veel plezier verder.

Neem contact op met AeroConsult