Een airco is een ideaal middel om je gewenste binnentemperatuur te bereiken, ongeacht hoe warm of koud het buiten is. Er bestaan echter heel wat soorten airco’s. Om jou te helpen het bos door de bomen te zien, zetten wij de voornaamste soorten airco op een rijtje.

Soorten airco's

Welke soorten airco zijn er?

1. Vaste airco

Een vaste airco is doorgaans de meest populaire soort airco en wordt op een vaste plaats in een ruimte gemonteerd, zoals de naam al verklapt. Er zijn verschillende uitvoeringen van een vaste airco mogelijk, waarvan wij de belangrijkste opsommen.

1.1 Monoblock airco

innova 2.0

Een (vaste) monoblock airco bevat één unit, namelijk een binnenunit, waarin alle componenten voor de verkoeling of verwarming zich bevinden. Dit soort airco moet tegen een buitenmuur worden geplaatst, aangezien het warme lucht afvoert en verse lucht aanvoert via muurroosters in plaats van een buitenunit. Er bestaan verschillende soorten uitvoeringen: je kan gaan voor een vloer-, wand- of plafondmodel. Visueel lijken ze sterk op een radiator en dergelijke airco’s zijn voornamelijk geschikt voor het gericht koelen van één ruimte en wanneer je geen ruimte hebt voor een buitenunit.

Een monoblock is interessant omwille van verschillende redenen:

  • Geen buitenunit. Omdat er maar één unit nodig is, moet je geen ruimte incalculeren voor een buitenunit. Esthetisch is dit ook iets mooier.
  • Makkelijke en voordelige installatie. Doordat er maar één unit moet worden geplaatst, is de installatie doorgaans een stuk makkelijker. Dit maakt monoblocks ook goedkoper dan andere soorten airco.
  • Efficiënt en energiezuinig. Een bijkomend voordeel van airco’s zonder buitenunit, zoals de Innova Monoblock, is dat ze op een milieuvriendelijke manier verkoelen en verwarmen door de aanwezige warmtepompen.
  • Onderhoudsvrij. Er hoeft niet jaarlijks een technieker langs te komen om je airco te onderhouden.

Daarnaast kent een monoblock airco ook wat nadelen.

  • Niet geluidloos. Een monoblock airco is doorgaans iets luider dan een split airco, omdat onder andere de koelmotor zich in de (enige) binnenunit bevindt.
  • Minder vrijheid in de keuze van de locatie. Een monoblock airco moet tegen een buitenmuur geplaatst worden, wat je keuze qua locatie beperkt.

AeroConsult is gespecialiseerd in het plaatsen van monoblock airco’s van het merk Innova.

1.2 Split airco

Soorten airco split

Een split airco is het bekendste en meest voorkomende aircosysteem. Deze vaste soort airco heeft naast een binnenunit ook een buitenunit, en beide units zijn met elkaar verbonden aan de hand van koelleidingen. Dit werkt als volgt: de buitenunit zuigt de buitenlucht aan, verkoelt deze en stuurt deze koele lucht naar de binnenunit via de koelleidingen. De binnenunit blaast vervolgens de frisse lucht naar binnen, waardoor de kamer efficiënt gekoeld wordt.

Ook bij deze soort bestaan er verschillende uitvoeringen. Zo kan je de binnenunit aan het plafond, de vloer of aan de wand laten bevestigen, of je kan bij renovatiewerken kiezen om een toestel te laten inbouwen. De buitenunit kan worden geplaatst in de tuin, op een dak of aan een buitenmuur.

De voornaamste voordelen van een split-airco zijn de volgende:

  • Hoog koelvermogen. Net zoals de monobock airco blijkt deze soort airco ook energiezuinig en efficiënt door het lucht-luchtprincipe van een warmtepomp.
  • Minder geluidsoverlast. Omdat de buitenunit alle lawaaierige componenten bevat, zijn de binnenunits doorgaans wat stiller dan monoblock airco’s.
  • Meer vrijheid bij de plaatsing. Door de aanwezigheid van een buitenunit, hoeft de binnenunit niet in verbinding te staan met de buitenlucht. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden voor de plaatsing ervan.

Een split airco kent ook enkele nadelen:

  • Ingewikkeldere en duurdere installatie. Omdat deze soort airco twee units heeft die beiden moeten geplaatst worden, is de plaatsing iets complexer en duurder.
  • Meer ruimteverlies en minder mooi. De buitenunit vraagt wat meer ruimte. Veel mensen geven de voorkeur aan een locatie die niet direct zichtbaar is, omdat een buitenunit niet bepaald aantrekkelijk is om naar te kijken.

1.3 Multi split airco

soorten airco multisplitEen multisplit airco is gelijkaardig aan, maar gaat verder dan een split airco. Indien er meerdere binnenunits worden verbonden aan één buitenunit, is er sprake van een multi split airco. Er kunnen tot wel acht binnenunits worden gekoppeld aan één buitenunit. Hierdoor kunnen er tot acht ruimtes tegelijk worden gekoeld. Dit maakt dat een multi split airco ideaal is voor het efficiënt koelen van meerdere kleine ruimtes. Deze binnenunits hoeven trouwens niet allemaal hetzelfde model te zijn, zolang ze maar compatibel zijn met de buitenunit.

Omdat een multi split airco een uitbreiding is op de split airco, kent deze soort airco in het algemeen dezelfde voor- en nadelen. Aanvullend kan dit soort aircosysteem meerdere kamers op een relatief goedkope manier koelen dankzij het gebruik van meerdere binnenunits die op één buitenunit worden aangesloten en die afzonderlijk bediend kunnen worden.

2. Mobiele airco

Ook hier geeft de naam het al weg: een mobiele airco is een aircosysteem dat je kan verplaatsen door de aanwezige wieltjes. Zo’n airco wordt niet op een vast bepaalde plaats geïnstalleerd, waardoor je op voorhand niet hoeft na te denken over waar je de airco exact wil hebben. Door deze mogelijkheid tot verplaatsing kan je op verschillende momenten verschillende kamers verkoelen. Je kan dus bijvoorbeeld overdag je woonkamer aangenaam fris houden, en aan het einde van de dag de airco verplaatsen naar je slaapkamer zodat je met een comfortabele temperatuur kan gaan slapen.

De meeste mobiele airco’s zijn monoblock systemen waarbij de warme lucht via een darm zijn weg naar buiten vindt, maar er bestaan ook mobiele split-airco’s die met een buitenunit werken. Deze verbinding naar buiten toe zorgt er wel voor dat de verplaatsbaarheid toch enigszins beperkt wordt, maar je hoeft geen installatiekosten te doen en deze airco kan eventueel worden opgeborgen wanneer je het systeem niet meer nodig hebt.

Welke soort airco kies je nu best?

Ben je er aan uit en wil je graag een airco kopen om je te wapenen tegen een mogelijk hete zomer? Dan moet je nog bepalen welke soort airco je in huis zal halen. Welk type airconditioner het best past, hangt af van allerlei factoren, bijvoorbeeld: welke ruimtes, het aantal kamers en de grootte van de ruimte(s) die je wilt koelen, je budget, welke functies je graag wilt en persoonlijke voorkeuren.

We raden je aan om te overleggen met een professionele airco-installateur om te bepalen welke soort airco het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie en behoeften.

Ben je op zoek naar een airco zonder buitenunit? Neem nu contact op met AeroConsult voor meer informatie of bekijk ons aanbod op onze webshop.

Interesse in een airco?

Ben je op zoek naar een airco die je perfect kan afstellen en geen onderhoud vraagt? Neem nu contact op met AeroConsult en onze experts helpen je met veel plezier verder.

Meer weten over de voordelen van airco’s? Bekijk nu onze laatste blogberichten.

Zo bepaal jij de ideale binnentemperatuur voor bij je thuis

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt een airco aanschaffen. Nu komt het erop aan deze airco zorgvuldig te installeren, want dat garandeert een optimale werking. Aangezien…

Read More

De geschikte airco kiezen in 6 stappen

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt een airco aanschaffen. Nu komt het erop aan deze airco zorgvuldig te installeren, want dat garandeert een optimale werking. Aangezien…

Read More

Lucht-Lucht Warmtepomp Airco: Het Beste van Twee Werelden

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt een airco aanschaffen. Nu komt het erop aan deze airco zorgvuldig te installeren, want dat garandeert een optimale werking. Aangezien…

Read More

Vind jouw ideale airco installateur met deze tips!

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt een airco aanschaffen. Nu komt het erop aan deze airco zorgvuldig te installeren, want dat garandeert een optimale werking. Aangezien…

Read More