
Airconditioning wordt vaak geassocieerd met het risico om ziek te worden, vooral op warme dagen wanneer de binnenlucht aangenaam koel aanvoelt. Veel mensen herkennen het ongemak van een zere keel of een loopneus na een lange dag in een ruimte met een krachtige airco. Het lijkt wel een vast patroon: je geniet eerst van de verkoeling, maar later vraag je je af of die frisse lucht je misschien toch een verkoudheid heeft opgeleverd.
Toch word je niet ziek door de airco zelf! Wat zijn dan wel de oorzaken? We zetten het even op een rijtje voor je.
1. Luchtvochtigheid in je huis
Een goede ventilatie is zeer belangrijk voor onze gezondheid. Je airco regelt namelijk niet alleen de temperatuur maar ook de luchtvochtigheid en ventilatie.
Wat gebeurt er bij een te lage luchtvochtigheid?
- Airconditioning kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid onder de 40% zakt.
- Dit kan leiden tot klachten zoals droge ogen, een droge keel, of een geïrriteerde huid.
Waarom te veel vocht ook een probleem is
Het is belangrijk om de luchtvochtigheid niet boven de 60% te laten komen. Dit kan namelijk vochtplekken of groei van schimmel veroorzaken.


2. Onderhoud van je airco
Ben je ziek geworden na een dag in de airco? Dan is deze airco waarschijnlijk niet goed onderhouden. Een airco werkt namelijk met een filter die de lucht zuivert voordat deze afgekoeld weer de kamer in komt. Deze filter houdt schadelijke deeltjes tegen, zoals pollen, bacteriën en virussen.
Maar wat gebeurt er als de filter niet goed wordt onderhouden? Dan komen de vervuilde deeltjes opnieuw in de ruimte terecht.
Dit kan leiden tot klachten zoals:
- Verkoudheid of keelpijn.
- Een grieperig gevoel of vermoeidheid.
- Benauwdheid, misselijkheid en geïrriteerde luchtwegen.
- Verergering van allergieën, zoals hooikoorts en astma.
Een groot voordeel van de Innova Monoblock airco’s, beschikbaar bij AeroConsult, is dat ze onderhoudsvrij zijn en bovendien optioneel verkrijgbaar met ionisatie. Dankzij de ionisatiefunctie worden virussen, pollen en bacteriën uit de lucht verwijderd, waardoor je je geen zorgen meer hoeft te maken over ongewenste deeltjes in je leefomgeving.
3. Temperatuurverschillen
Niet alleen kan een airco slecht onderhouden zijn, veel airco’s staan gewoon té koud. Het ideale temperatuurverschil tussen binnen en buiten zou maximaal 6°C mogen zijn.
In de praktijk gebeurt dit echter zelden. Veel mensen stellen hun airco in op een comfortabele 21°C, waardoor het verschil veel groter wordt dan aanbevolen.
Wat zijn de gevolgen van een te koude airco?
- Een groot temperatuurverschil kan extra klachten veroorzaken bij mensen met luchtweginfecties.
- Het immuunsysteem kan verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor virussen en bacteriën.
- Een te lage temperatuur kan je algemene comfort en gezondheid negatief beïnvloeden.


4. Airco in de auto
Dan toch ziek worden van de airco? De kans is groter van de airco in je auto. De reden waarom we hier ziek van kunnen worden is omdat we ze verkeerd instellen: ze staan meestal te koud. Hierdoor wordt het temperatuurverschil te groot met de buitenlucht, zoals we zojuist gezien hebben.
Een andere grote fout die kan gemaakt worden is je airco laten aanstaan tot je op je eindbestemming bent. Hierdoor is de verdamper van je airco nog steeds vochtig als je de auto uit doet, waardoor de groei van bacteriën en schimmels wordt bevorderd. Die ongezonde stoffen worden zo in je gezicht geblazen wanneer je de auto opnieuw start.
5. In de winter concentreren bacteriën
In de winter worden ramen en deuren vaak gesloten, waardoor de concentratie van ziektekiemen in de lucht kan toenemen. Als je op kantoor snel ziek wordt, heeft dit vaak meer te maken met de aanwezigheid van veel mensen dan met de airconditioning zelf.
De airco zorgt er enkel voor dat de lucht door het kantoor wordt verspreid. Als er mensen aanwezig zijn die microben bij zich dragen, kunnen deze via de luchtstroom van de airco sneller door het hele kantoor circuleren.

Enkele tips
- Reinig en onderhoud je airco goed. Je wordt niet ziek door de airco zolang die airco goed wordt onderhouden. Als je al last hebt van klachten aan de luchtwegen, is de kans groter dat de symptomen verergeren als je een hele dag in airco hebt doorgebracht. Dat omdat bacteriën en virussen sneller verspreiden wanneer het kouder is.
- Probeer het temperatuurverschil tussen buiten en binnen in de airco tot een minimum te behouden. Een verschil van 6°C is ideaal.
- Zet de airco van je auto al uit wanneer je zo’n vijf minuten van je bestemming bent. Zo heeft die tijd om uit te drogen én is de overgang van de frisse auto in de warme buitenlucht niet te schokkend voor je lichaam.
Ben je op zoek naar een airco die je perfect kan afstellen en geen onderhoud vraagt? Neem nu contact op met AeroConsult en onze experts helpen je met veel plezier verder.
Meer weten over de voordelen van airco’s? Bekijk nu onze laatste blogberichten.